Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Ким розробляється пенсійна реформа і яким чином Міндоходів взаємодіє з розробниками пенсійної реформи при реформуванні ЄСВ?

опубліковано 27 травня 2014 о 15:58

Указом Президента України від 18 березня 2013 року №141/2013 «Про Міністерство доходів і зборів України» затверджено Положення про Міністерство доходів і зборів України (далі – Положення).

Пунктом 1 Положення встановлено, що Міністерство доходів і зборів України є головним органом у системі центральних органів виконавчої влади з питань, зокрема, забезпечення формування та реалізації державної політики з адміністрування єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування;

Відповідно до пункту першого статті 12 розділу IV Закону України від 08 липня 2010 року № 2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» завданням центрального органу виконавчої влади, що забезпечує та реалізує державну податкову і митну політику, є забезпечення адміністрування єдиного внеску шляхом його збору, ведення обліку надходжень від його сплати та здійснення контролю за сплатою єдиного внеску.

Водночас відповідно до підпункту 5 пункту 3 Положення  про Міністерство соціальної політики України, затвердженого Указом Президента України від 06 квітня 2011 року №389/2011, одним з покладених на нього завдань є формування основних напрямів державної політики та здійснення відповідно до закону державного нагляду у сфері загальнообов'язкового державного соціального страхування, проведення соціального діалогу з питань формування та реалізації державної соціальної політики, регулювання соціально-трудових відносин.

Відповідно до підпункту 5 пункту 4 Положення Мінсоцполітики України відповідно до покладених на нього завдань здійснює, зокрема, нормативно-правове регулювання у сферах зайнятості та трудової міграції; трудових відносин; оплати і умов праці; загальнообов'язкового державного соціального страхування, пенсійного забезпечення.

На даний час запроваджено перший і третій рівні пенсійної системи.

Перший рівень — це солідарна система загальнообов'язкового державного пенсійного страхування, в якій усі кошти, що перераховуються підприємствами та застрахованими особами до органів доходів і зборів, які наступного дня списуються до Пенсійного фонду України та фондів соціального страхування, одразу ж виплачуються нинішнім пенсіонерам.

Другий рівень — накопичувальна система загальнообов'язкового державного пенсійного страхування. Частина обов'язкових пенсійних відрахувань (до 7% від заробітної плати працівника) буде спрямована на персональні рахунки громадян. Ці кошти будуть інвестуватися в українську економіку, а інвестиційний дохід збільшуватиме розмір майбутніх пенсійних виплат.

Третій рівень — система недержавного пенсійного забезпечення. В цій системі можуть брати участь добровільно як фізичні особи, так і юридичні особи-роботодавці.

Наразі впровадження другого рівня пенсійної системи планується з року, коли буде досягнуто бездефіцитність Пенсійного фонду.

При впровадженні накопичувальної системи загальнообов'язкового державного пенсійного страхування Міндоходами будуть внесені зміни в нормативно-правові акти, що регулюють нарахування та сплату єдиного внеску.