Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Звіт про періодичне відстеження результативності наказу Міністерства доходів і зборів України від 29.11.2013 № 729 «Про затвердження Формату (стандарту) електронного документа звітності суб’єктів господарювання та Опису довідників, що публікуються з Форматом (стандартом) електронного документа звітності суб’єктів господарювання»

, опубліковано 29 квітня 2024 о 10:05

1. Вид та назва регуляторного акта, результативність якого відстежується, дата його прийняття та номер

Наказ Міністерства доходів і зборів України від 29.11.2013 № 729 «Про затвердження Формату (стандарту) електронного документа звітності суб’єктів господарювання та Опису довідників, що публікуються з Форматом (стандартом) електронного документа звітності суб’єктів господарювання», зареєстрований у Міністерстві юстиції України 06.02.2014 за № 243/25020 (далі − наказ).

2. Назва виконавця заходів з періодичного відстеження результативності регуляторного акта

Державна податкова служба України (Департамент інформаційних технологій).

3. Цілі державного регулювання

Основними цілями розробки наказу є забезпечення реалізації: 

затвердження Формату (стандарту) електронного документа звітності суб’єктів господарювання та Опису довідників, що публікуються з Форматом (стандартом) електронного документа звітності суб’єктів господарювання;

уніфікації електронної звітності, нормативно-правової бази щодо підготовки та подання електронної звітності та впровадження єдиних стандартів та уніфікованих технологій формування і подання електронних документів до центральних органів виконавчої влади.

4. Строк виконання заходів з періодичного відстеження результативності  регуляторного акта 

Оскільки для визначення значень показників результативності регуляторного акта використовуються виключно статистичні дані, періодичне відстеження здійснено на 01.04.2024. 

5. Тип відстеження (базове, повторне або періодичне)

Періодичне.

6. Методи одержання результатів відстеження

Визначаються загальні статистичні дані щодо кількості документів, надісланих платниками в електронному вигляді засобами телекомунікаційного зв’язку. 

7. Дані та припущення, на основі яких відстежувалася результативність, а також способи одержання даних

Для відстеження результативності регуляторного акта використовується інформація Єдиного вікна подання електронної звітності ДПС, Електронного кабінету, Єдиного банку даних про платників – юридичних осіб, ДРФО та Реєстру платників податку на додану вартість.

8. Кількісні та якісні показники результативності акта

За січень – березень  2024 року через централізовану систему опрацьовано понад 129,2 млн документів, надісланих платниками в електронному вигляді (за відповідний період 2021 року - 121,32  млн).

Звітність в електронному вигляді з єдиного соціального внеску у січні – березні 2024 року подали 691 851 суб’єкт господарювання (за відповідний період 2021 року - 196 329).

На 01.04.2024 кількість платників, які здійснили реєстрацію податкових накладних в ЄРПН, становить 172 029 платників (за відповідний період 2021 року - 197 709).

На 01.04.2024 кількість платників, які здійснили реєстрацію акцизних накладних в ЄРАН, становить 2 584 платники (за відповідний період 2021 року - 2 761).

Зазначені показники слугуватимуть джерелом порівняльних даних для аналізу результативності під час проведення подальших періодичних відстежень. 

Рівень поінформованості суб’єктів господарювання високий. Наказ  оприлюднено на вебпорталі ДПС (http://tax.gov.ua/).

9. Оцінка результативності акта та ступеня досягнення визначення цілей

Прийняття наказу забезпечує впорядкування механізмів електронної взаємодії центральних органів виконавчої влади та суб’єктів подання звітності через впровадження єдиних, уніфікованих стандартів процесу подання, оброблення звітності та технологічного забезпечення.

Оцінка результативності наказу свідчить про досягнення достатнього рівня визначених цілей.

 

В. о. Голови Державної 
податкової служби України                                                                        Тетяна КІРІЄНКО