Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Зростання заборгованості нерезидентів перед українськими суб'єктами ЗЕД за 4 місяці 2023 року

, опубліковано 26 травня 2023 о 14:38

Згідно із статистичною інформацією Національного Банку України (НБУ), загальна заборгованість нерезидентів перед українськими суб'єктами ЗЕД (зовнішньоекономічної діяльності) за експортними та імпортними операціями в перших місяцях 2023 року зросла на 18%.

Станом на 01.01.2023, загальна заборгованість становила 9,6 млрд. дол. США. З них, за експортними операціями заборгованість була 6,6 млрд. дол. США, а за імпортними операціями – 2,9 млрд. дол. США.

У період з січня по квітень 2023 року заборгованість збільшилася на 2,1 млрд. дол. США. За експортними операціями вона зросла на 1,4 млрд. дол. США (або на 17,8%), а за імпортними операціями – на 0,6 млрд. дол. США (або на 18,3%).

Станом на 01.05.2023, загальна заборгованість вже досягла 11,7 млрд. дол. США, з них за експортними операціями – 8,1 млрд. дол. США, за імпортними – 3,6 млрд. дол. США.

Важливо відмітити, що найбільша заборгованість за експортними операціями спостерігається від Великобританії (22,1% від загальної суми), Швейцарії (8,7%) та Польщі (6,4%). Щодо імпортних операцій, лідирують Сейшельські острови (11,8% від загальної суми), Польща (11,5%) та Білорусь (9,6%).

Ці дані є важливими для оцінки зовнішньоекономічних зав’язків України і можуть бути використані для розробки стратегій зменшення заборгованості та підвищення ефективності зовнішньоекономічної діяльності.

Своєчасне погашення заборгованості нерезидентами має значний вплив на економіку України, зокрема на стан торгового балансу країни та рівень інфляції. Крім того, це допоможе зменшити кількість перевірок платників податків податковими органами. Коли нерезиденти вчасно виконують свої фінансові зобов'язання перед українськими суб'єктами зовнішньоекономічної діяльності, це створює довіру та зменшує потребу в додаткових перевірках і контролі.