Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Відбувся он-лайн семінар на тему: «Положення щодо введення в обіг тютюнових виробів і рідин для електронних сигарет і їхня імплементація в національне право. Розгляд положень Закону Німеччини про модернізацію оподаткування тютюнових виробів»

, опубліковано 10 листопада 2021 о 16:50

Протягом 26-28 жовтня 2021 року відбувся черговий триденний практичний семінар та обговорення в он-лайн форматі з представниками Державної податкової служби України, та Міністерства фінансів України на тему: «Положення щодо введення в обіг тютюнових виробів і рідин для електронних сигарет і їхня імплементація в національне право. Розгляд положень Закону Німеччини про модернізацію оподаткування тютюнових виробів».

Зазначений захід був організований проєктом «Ефективне управління державними фінансами III», що реалізується Німецьким товариством міжнародного співробітництва (GIZ) за дорученням Уряду Німеччини, на прохання ДПС.

Німецькі експерти-практики пан Денніс Нерінг з Генеральної митної адміністрації Німеччини та пан Фрідріх Зеевальд, колишній державний радник Федерального міністерства фінансів Німеччини презентували досвід Німеччини українським колегам, а саме: представникам Департаменту міжнародного співробітництва ДПС, Департаменту податкового аудиту ДПС, Департаменту контролю за підакцизними товарами ДПС, Департаменту методології ДПС, Департаменту податкової політики та міжнародного оподаткування Міністерства фінансів України та співробітникам Науково-дослідного інституту фіскальної політики.

Основний фокус в рамках вказаного заходу було здійснено детальний розгляд оціночного Звіту Європейської Комісії  про застосування Директиви 2014/40/ЄС щодо виробництва, зовнішнього оформлення та продажу тютюнових і споріднених виробів від 20 травня 2021 року. Крім того, в рамках згаданого заходу було розглянуто ще одну важливу тему, яка стосувалася імплементації у національне законодавство передбачених у Директиві про тютюнові вироби приписів щодо введення в обіг такої продукції на прикладі німецького Закону про тютюнові вироби та Положення про тютюнові вироби.

Окрему увагу було приділено питанням торгівлі тютюновими виробами через інтернет, правилам нанесення унікальних ідентифікаторів на пачки цигарок в рамках системи відстежуваності тютюнових виробів в ЄС, а також питанням функціонування IT-систем в рамках системи відстежуваності тютюнових виробів в Європейському Союзі.

Все це дозволило набути додатковий досвід з питань акцизного оподаткування для подальшої імплементації положень відповідних Директив і Регламентів ЄС та досвіду Німеччини в національне законодавство.