Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Фахівці ДПС взяли участь в онлайн семінарі на тему: «Спільні аудити (Joint Audits). Вирішення практичних випадків в сфері трансфертного ціноутворення»

опубліковано 03 лютого 2021 о 09:12

Протягом 20-22 січня 2021 року відбувся черговий триденний практичний семінар та обговорення в онлайн форматі з представниками Державної податкової служби України, територіальних органів ДПС та Міністерства фінансів України на тему: «Спільні аудити (Joint Audits). Вирішення практичних випадків в сфері трансфертного ціноутворення».

Зазначений захід був організований проєктом «Ефективне управління державними фінансами III», що реалізується Німецьким товариством міжнародного співробітництва (GIZ) за дорученням Уряду Німеччини, на прохання ДПС.

Німецькі експерти-практики у сфері аудиту трансфертного ціноутворення та міжнародного оподаткування – пан Александер Ляйпольд, пані Ольга Ассебург-Вітфельдт і пан Арно Нойманн з Федерального центрального податкового відомства (м. Бонн),  презентували міжнародний досвід (ОЕСР, ЄС) та досвід Німеччини українським колегам, а саме: представникам Департаменту міжнародного співробітництва ДПС, Департаменту податкового аудиту ДПС, головних управлінь ДПС всіх областей України, всіх міжрегіональних управлінь ДПС по роботі з великими платниками податків та Департаменту міжнародного оподаткування Міністерства фінансів України.

Основний фокус в рамках вказаного заходу було зосереджено на перспективі застосування такого інструменту як спільні перевірки у майбутньому за наявності необхідних правових умов, а також розгляд, вирішення та обговорення практичних кейсів з України та Німеччини у сфері трансфертного ціноутворення в групах разом з німецькими колегами.

Загалом, протягом трьох днів практичного он-лайн семінару експерти розглянули, зокрема, такі питання:

- Спільні аудити (цілі, правові основи, організаційна структура, методи, досвід (переваги та виклики), презентація успішних випадків транскордонної кооперації;

- Вирішення практичних випадків. Моделювання випадку на теми: «Фінансові операції, нарахування відсотків, прибутки від хеджування, втрати від валютних операцій» (робота в групах, обговорення рішень);

- Обмін думками та підведення підсумків.

Все це дозволило набути додатковий досвід з подальшої імплементації плану BEPS, в першу чергу у сфері аудиту трансфертного ціноутворення компаній та обрання необхідних методів згідно з положеннями ОЕСР.